BITMAIN - największy producent koparek btc (antminerów) przeżywa poważne problemy finansowe, a jego obecny CEO Jihan Wu pożegna się ze swoim stanowiskiem. Pojawiają się spekulacje, że może mieć to związek z możliwym bankructwem chińskiego giganta.

Ubiegłoroczna wojna na hash rate (BCH has war) po hard forku Bitcoin Casha poważnie osłabiła pozycję Jihana i równocześnie dodatkowo osłabiła tracącego na wartości Bitmaina. Problemy ze sprzedażą hardwareu, niewłaściwe zarządzanie, a także batalia na moc obliczeniową z guru łańcucha BSV sprawiły, że chiński gigant na rynku miningu zanotował ponad 1 miliard dolarów straty w 2018 roku.

Czy ewentualne bankructwo Bitmaina mogłoby osłabić sieć Bitcoina? Przypomnijmy, że hardware Bitmaina odpowiada za prawie 51% mocy obliczeniowej całej sieci BTC.

Jak widzicie przyszłość antminerów w kontekście przyszłorocznego halvingu? Nagrody spadną o połowę, a jeśli cena nie wzrośnie to kopanie stanie się jeszcze mniej opłacalne. Dodatkowo podaż btc znaczący się zwiększy - na rynku pojawi się prawie 900 tys. nowych bitocinów. Czy dostrzegacie na tym polu zagrożenia dla ekonomii btc w kontekście słabej pozycji Bitmaina i niepewności krypto-górników?